Mindful Play: συντονισμένοι στο εδώ και στο τώρα – KidIn the Field

KidIn the Field

Mindful Play: συντονισμένοι στο εδώ και στο τώρα

Πιθανόν να έχετε ακούσει τον όρο mindfulness (ενσυνειδητότητα/ επίγνωση) ή να είστε εξοικειωμένοι με την εφαρμογή τεχνικών ενσυνειδητότητας στη καθημερινότητά σας.
Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις και ερμηνείες του mindfulness τις οποίες μπορεί κανείς, εάν ενδιαφέρεται, να αναζητήσει και να ενημερωθεί. Εμείς, σε μια προσπάθεια απόδοσης του όρου, υιοθετούμε τη συνθήκη του να είσαι απόλυτα συντονισμένος στο εδώ και στο τώρα και να βιώνεις ελεύθερα, δίχως επίκριση τη στιγμή.
Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα παιδιά είναι τα άτομα που εμπλέκονται με απόλυτη αφοσίωση και αυθορμητισμό σε εμπειρίες στη ζωή τους. Ίσως έχετε παρατηρήσει πόσο συγκεντρωμένο είναι το παιδί σε μια δράση ή στο παιχνίδι του. Πολλές φορές μοιάζει, στους άλλους που το παρατηρούν, σα να βρίσκεται σε έναν εντελώς δικό του κόσμο, όπου δεν υπάρχουν δισταγμοί και πρέπει. Μπορεί να του μιλάτε κι εκείνο να σας αγνοεί ή να μη δίνει καμία σημασία σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Μην το παίρνετε προσωπικά! Πρόκειται για μοναδικές στιγμές απόλυτης αφοσίωσης που οδηγούν στη γνώση. Εάν αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε, η απάντηση είναι: Τίποτα! Παρατηρείστε απλά το παιδί σας, πώς καταπιάνεται με τη δραστηριότητα και σκεφτείτε: “Το παιδί μου μοιάζει να ενδιαφέρεται τόσο πολύ γι αυτό που κάνει και δείχνει να το απολαμβάνει πραγματικά”. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να το γνωρίσετε καλύτερα, εμπνευστείτε από αυτό. Κι ακόμα περισσότερο αδράξτε την ευκαιρία να μάθετε τον τρόπο.
Το μυαλό μας ως ενήλικες κατακλύζεται από πάρα πολλές σκέψεις και έγνοιες. Σκεφτείτε πόσο δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε σε ένα μόνο πράγμα που έχουμε να κάνουμε ή πόσα ζητήματα μας απασχολούν ακόμα και την ώρα που περνάμε χρόνο με τα παιδιά. Κι ενώ φτιάχνουμε έναν πύργο από τουβλάκια μαζί τους σκεφτόμαστε τι θα μαγειρέψουμε αύριο, το πλυντήριο που τελειώνει και τη διένεξη που είχαμε με το συνάδελφο. Κι όλα αυτά ταυτόχρονα! Πόσο μας κουράζει αυτό;

Πώς μπορώ να προσεγγίσω με ενσυνειδητότητα το κοινό μας παιχνίδι με το παιδί
Συχνά οι ενήλικες προσπαθούν να δώσουν συγκεκριμένο σκοπό και στόχο στο παιχνίδι με τα παιδιά. Να θέσουν όρια και να ακολουθήσουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κάποιες εξηγήσεις γιατί συμβαίνει αυτό, είναι ότι το παιχνίδι προσεγγίζεται μονοδιάστατα, η φαντασία του ενήλικα είναι περιορισμένη ή απλά ως ενήλικες έχουμε χαμηλή ανοχή την αναστάτωση που δημιουργείται από το παιχνίδι και δυσκολευόμαστε να εμπλακούμε σε αυτό. 
Δοκιμάστε να κάνετε μικρά βήματα κάθε φορά. Ξεκινήστε περιορίζοντας τις περισπάσεις από πηγές ήχου και εικόνας και βρείτε το χρόνο να συγκεντρωθείτε πραγματικά στο παιχνίδι με το παιδί. Ακόμα και 15 λεπτά απόλυτης αφοσίωσης είναι σημαντικά. Το μυαλό προφανώς δε σβήνει! Εάν μοιάζει δύσκολο να συγκεντρωθείτε στο παιχνίδι και να εμπλακείτε σε αυτό ενεργητικά, δοκιμάστε σε πρώτη φάση να παρατηρήσετε πώς παίζει το παιδί. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε το πλαίσιο του παιχνιδιού του. Σε δεύτερο χρόνο προσπαθήσετε να λάβετε δράση ακολουθώντας το ρυθμό του παιδιού. Επιτρέψτε του να σας καθοδηγήσει και δώστε του το χώρο που χρειάζεται για να λάβει πρωτοβουλία.

Τα οφέλη του mindful play για μεγάλους και μικρούς
Μεγάλοι και μικροί, παίζοντας με ενσυνειδητότητα, έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν και να “γνωριστούν” σε βάθος. Το άγχος μειώνεται, καλλιεργούνται δεξιότητες αυτορρύθμισης και συγκέντρωσης, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στη σχολική επίδοση των παιδιών όσο και στην επαγγελματική απόδοση των ενηλίκων. Είναι κοινή παραδοχή πως οι στάσεις ζωής στις οποίες εκπαιδευόμαστε από  νωρίς, μας συνοδεύουν σε όλη τη ζωή μας. Οι ενήλικες εστιάζοντας στο παρόν έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα παιδιά στα διάφορα στάδια ανάπτυξης τους, να αναγνωρίσουν τα ενδιαφέροντά τους και να τα υποστηρίξουν στη διαδρομή της ανακάλυψης του κόσμου.  Αναπτύσσεται αμοιβαία αποδοχή και εκφράζονται τα συναισθήματα που βιώνονται σε πραγματικό χρόνο. Πόσο σπουδαίο για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης!

Εξάσκηση στο mindful play
Υπάρχουν πολλές αφορμές γύρω σας για παιχνίδι με το παιδί. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από κάτι απλό. Οι δραστηριότητες μαγειρικής είναι ένας εύκολος και μη κοστοβόρος τρόπος για να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα στο παιχνίδι. Ανακαλύψτε τα υλικά με όλες τις αισθήσεις, μυρίστε, δοκιμάστε, αγγίξτε! Μιλήστε για τις αισθήσεις που διεγείρονται και τα συναισθήματα που δημιουργούνται. Ίσως μερικές φορές χρειάζεται να ξεχάσετε το τελικό αποτέλεσμα,  και απλώς να εξερευνήσετε τη διαδικασία.
Θυμηθείτε την αξία της επικοινωνία της λεκτικής και σωματικής επαφής με τους άλλους. Εντάξτε στο παιχνίδι τη βλεμματική επαφή και πάρτε μια ανάσα εάν νιώθετε ότι χάνετε τη σύνδεσή σας με το παιδί.
Η συμμετοχή σας σε κοινές δράσεις για ενήλικες και παιδιά, οργανωμένες από επαγγελματίες θα σας βοηθήσουν πολύ στην προσέγγιση του mindful play. Ξεκινώντας από το παιχνίδι γίνεστε ενσυνείδητος ενήλικας δίπλα στο παιδί και ενισχύετε το οικογενειακό σας well-being, αφού ενδυναμώνονται οι σχέσεις σας.

Κάθε εμπειρία παιχνιδιού είναι ευκαιρία μάθησης!

Η ομάδα KidIn the Field