Μέρες γιορτινές! Έθιμα και παραδόσεις…αλλιώς! – KidIn the Field

KidIn the Field

Μέρες γιορτινές! Έθιμα και παραδόσεις…αλλιώς!

Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος όπου επικρατούν κυρίως το κέφι και η χαρά. Η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων! Παντού γύρω μας υπάρχουν στολισμοί, φώτα, δώρα και χρυσόσκονη. Στο σπίτι οι προετοιμασίες ξεκινούν για άλλους νωρίτερα και για άλλους αργότερα, σε μια προσπάθεια να μπούμε στο κλίμα των ημερών. Στο σχολείο τα παιδιά διαβάζουν ιστορίες, κάνουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές και απολαμβάνουν τη μαγεία των ημερών. Οι μεγάλοι νοσταλγούμε την περίοδο της παιδικής μας ηλικίας, που με προσμονή περιμέναμε να λάβουμε δώρα και να γευτούμε λιχουδιές.
Ενήλικες σήμερα στο πλάι των παιδιών προσπαθούμε να κάνουμε τις γιορτινές μέρες μαγικές. Αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία στη ζωή μας, έχουν αλλάξει πολλά. Απομακρυνθήκαμε από τους αγαπημένους μας και ζήσαμε αυτές τις ημέρες με περιορισμούς. Κουρασμένοι, συχνά δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε το κέφι και τη χαρά στην καθημερινότητά μας.
Πόσο ωφέλιμο θα ήταν άραγε να προσεγγίσουμε αυτή την περίοδο από μια διαφορετική οπτική; Να αποτελέσει ευκαιρία για νέα ξεκινήματα, που αφορούν στην οικογενειακή μας ευημερία και την προσωπική ανάπτυξη, τη δική μας και των παιδιών, και παράλληλα να μεταφέρουμε στα παιδιά τις αξίες της οικογένειας μας.
Ας δούμε κάποιους τρόπους …

Δίνοντας αξία στον κοινό χρόνο
Επενδύστε στις στιγμές, στον κοινό χρόνο που μπορείτε να περάσετε με αγαπημένα πρόσωπα,  ξεκινώντας από κάτι απλό. Δείτε τις γιορτές ως ευκαιρία σύνδεσης με τα μέλη της οικογένειας σας. Δώστε έμφαση στα συναισθήματα- στην παροχή συναισθηματικών αγαθών. Κάντε συζητήσεις με τα παιδιά και μοιραστείτε οικογενειακές στιγμές. Πόσο καιρό έχετε να φτιάξετε ένα παζλ μαζί; Να ανακαλύψετε ένα θησαυρό κρυμμένο στο σπίτι; Μια μελωδία μπορεί να δώσει ρυθμό για παιχνίδι, χορό και αγκαλιές, σε πολύ μικρούς μέχρι πολύ μεγάλους. Ένα θέατρο ή μια βόλτα για περπάτημα τις ημέρες με καλό καιρό θα ενισχύσει τη διάθεση όλων. Δοκιμάστε να έρθετε με κάποιον τρόπο σε επαφή με τη φύση, κάνοντας μια εκδρομή ακόμη και στο κοντινό σας πάρκο. Μπορείτε να προγραμματίσετε συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες, να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις προετοιμασίες των ημερών- στο στολισμό του σπιτιού, στο στρώσιμο του τραπεζιού, στην επιλογή του γεύματος, στην παρασκευή γλυκών. Με τον τρόπο αυτό τους δείχνετε ότι είναι ίσα μέλη της οικογένειας σας και ενισχύετε την αυτοεκτίμησή τους. 

Επιλέγοντας δώρα
Πολλοί γονείς/φροντιστές προβληματίζονται σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου δώρου για το παιδί τους. Θυμηθείτε ότι για τα βρέφη επιλέγετε εσείς, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να έχουν την προσωπική τους άποψη για τα δώρα που επιθυμούν. Λάβετε υπόψη τις προτιμήσεις του παιδιού αλλά και θέστε όρια σε αυτό που μπορείτε να διαθέσετε. Δεν είναι απαραίτητο τα δώρα να είναι ακριβά και ευφάνταστα για να αρέσουν. Μην ξεχνάτε την ηλικία του παιδιού και την καταλληλότητα των δώρων, όχι μόνο στα ζητήματα ασφαλείας. Αναρωτηθείτε τι θέλετε να κερδίσει το παιδί από το δώρο, αναλογιζόμενοι πότε είναι αναπτυξιακά η στιγμή για να αποκτήσει κάτι. Προτείνετε επιλογές σύμφωνα με τις αξίες που είναι σημαντικές για την οικογένειά σας και βοηθήστε το παιδί να αποφασίσει ανάμεσα στην υπερπληθώρα επιλογών που υπάρχουν, υποστηρίζοντας και ταυτόχρονα προστατεύοντας το. Ενημερώστε και τους υπόλοιπους ενήλικες του περιβάλλοντός σας για αυτό και ζητήστε τους να συνεργαστούν μαζί σας.
Ας δοκιμάσουμε να αποσυνδέουμε την ανταλλακτική διάσταση που δίνεται στα δώρα. “Θα πάρεις δώρο μόνο εάν είσαι καλό παιδί”! Σκεφτείτε πόσο γενική είναι αυτή η φράση και πώς μπορεί ένα παιδί να την ερμηνεύσει. Τα δώρα συμβολίζουν την έκφραση αγάπης και φροντίδας για τον άλλον. Τι θέλουμε να πούμε στο παιδί; 

Η έννοια της προσφοράς
Είναι σημαντικό να δείχνουμε στα παιδιά τον ενθουσιασμό όταν λαμβάνουμε κάτι αλλά και τη χαρά που έχει το να προσφέρουμε. Η περίοδος των γιορτών είναι μια ευκαιρία για αυτό, καθώς τα δώρα ανταλλάσσονται ως έθιμο, και όχι λόγω μιας προσωπικής στιγμής εορτασμού, όπως τα γενέθλια κάποιου για παράδειγμα. Αποφασίστε από κοινού τι δώρα θα κάνετε και πάρτε τα παιδιά μαζί στις αγορές. Εναλλακτικά, προτρέψτε τα παιδιά να φτιάξουν μόνα τους ή και μαζί σας τα δώρα που θέλετε να δώσετε σε φίλους, συγγενείς και άλλους. Μια ακόμη ιδέα για να ενισχύσετε την έννοια της προσφοράς είναι να διαλέξτε μαζί τους αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια- ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια και βιβλία δικά τους και δικά σας, τα οποία θα δώσετε σε άλλους που τα έχουν ανάγκη. Θυμηθείτε να λάβετε την συγκατάθεση των παιδιών σε αυτό, έστω και ένα αντικείμενο είναι αρκετό, ώστε η διαδικασία να μην είναι αποτρεπτική για εκείνα, καθώς τους είναι δύσκολο να αποχωριστούν κάτι που είναι δικό τους και αγαπούν. Δείξτε κατανόηση, ενώ καλλιεργείτε την αξία του μοιράσματος, δημιουργώντας μια νέα οικογενειακή παράδοση και σκεφτείτε εάν μπορείτε να την υιοθετήσετε και  άλλες στιγμές μέσα στο χρόνο.

Κάποια ζητήματα μπορεί να μοιάζουν δύσκολα και κάποιες φορές ουτοπικά. Αξίζει ωστόσο η δοκιμή να ξεκινήσει κανείς κάτι νέο που θα συμβάλλει σε μια αλλαγή μικρή, όπως το να εισάγεις καινούριες παραδόσεις και συνήθειες στην οικογένεια, η οποία θα οδηγήσει σε κάτι μεγαλύτερο- στην αλλαγή στάσεων που διαμορφώνουν μια κουλτούρα αγάπης και αλληλεγγύης.

Θυμηθείτε πόσο σημαντικά είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής για τη διαμόρφωση των στάσεων που έχει το άτομο στην ενήλικη ζωή του.

Καλές γιορτές!
Η ομάδα KidIn the Field