Διδάσκοντας Στα παιδιά την έννοια της ευγνωμοσύνης  – KidIn the Field

KidIn the Field

Διδάσκοντας Στα παιδιά την έννοια της ευγνωμοσύνης 

Ευγνωμοσύνη είναι να αναγνωρίζει και να δηλώνει κανείς ευχαριστώ για τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή του. Είναι το να εκφράζει εκτίμηση και να ανταποδίδει την καλοσύνη μου λαμβάνει. Πρόκειται για μια σύνθετη έννοια-συναίσθημα που βιώνει ένα άτομο, αφού συνδέεται με το ευχαριστώ, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για μια στάση ζωής!
Έρευνες σε αυτό τον τομέα υποστηρίζουν πως παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που αναδεικνύει την έννοια της ευγνωμοσύνης είναι πιο ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι ενήλικες και με διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Καθώς και πως επιλέγοντας την ευγνωμοσύνη, βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Πώς μπορούμε να διδάξουμε την ευγνωμοσύνη στα παιδιά, όταν ως ενήλικες δυσκολευόμαστε να την ορίσουμε, αλλά και να την αισθανθούμε;
Τα Χριστούγεννα είναι μια καλή περίοδος για να κάνουμε κάποιες απόπειρες να προσεγγίσουμε αυτή την αξία ζωής, αφού περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, αναδεικνύονται οι έννοιες του μοιράσματος, της φροντίδας, και του ενδιαφέροντος για τον άλλον.

Γίνετε το πρότυπο για τα παιδιά
Η μίμηση είναι ένας ισχυρός μηχανισμός μάθησης. Τα παιδιά παρατηρούν τις κινήσεις σας, τον τρόπο που φέρεστε, την αλληλεπίδρασή σας με τα μέλη της οικογένειας και με το κοινωνικό σύνολο. Υιοθετήστε τις λέξεις ευχαριστώ και παρακαλώ στην επικοινωνία σας με τους άλλους. Δηλώστε για ποια πράγματα είστε ευγνώμονες στη ζωή σας, την υγεία, τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν, πράγματα που μοιάζουν αυτονόητα και δεδομένα ίσως. Απευθυνθείτε στα ίδια και πείτε τους: σε ευχαριστώ που βοηθάς στο μάζεμα του σπιτιούεκτιμώ που βοηθάς τον αδερφό σου να δέσει τα κορδόνια του.

Υποστηρίξτε τα παιδιά να εκφράσουν ευγνωμοσύνη
Μπορείτε να θέσετε ερωτήματα στα παιδιά για να τα βοηθήσετε να διατυπώσουν ευγνωμοσύνη: Για ποια πράγματα νιώθεις ευτυχία, για ποιους ανθρώπους; Πώς νιώθεις με αυτό το δώρο που σου χάρισε η γιαγιά; Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι σου έκανε αυτό το δώρο, γιατί το ήθελε ή επειδή είναι υποχρεωμένη/επειδή έπρεπε; Με ποιον τρόπο σκέφτεσαι να την ευχαριστήσεις, με μια ζωγραφιά ίσως; 

Υιοθετείστε στάσεις μοιράσματος και προσφοράς
Αυτές τις ημέρες επιλέξτε να ανταλλάξετε ευχές και να μοιραστείτε χρόνο και στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα, αποσυνδέοντας τη χαρά από τα υλικά και τα αντικείμενα. Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας για τις κοινές εμπειρίες που θα βιώσετε μαζί με τα παιδιά σας και με άλλους, για το μαζί.

Το να μάθουν τα παιδιά να νιώθουν όμορφα και επαρκή με όσα έχουν, είναι μια εκπαιδεύσιμη διαδικασία, η οποία χρειάζεται χρόνο, επανάληψη και συνεχή ανατροφοδότηση. Δοκιμάστε να το κάνετε κομμάτι της καθημερινότητάς σας μαζί τους, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους – ακόμα και με αυτό τον τρόπο θα έχετε συμβάλει στο να έχουν μια περισσότερο ουσιαστική και υγιή ενήλικη ζωή.

Η ομάδα KidIn the Field