Ενισχύοντας τον εαυτό… – KidIn the Field

KidIn the Field

Ενισχύοντας τον εαυτό…

Με αφορμή τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος και τις κρίσεις που βιώνουμε, νιώσαμε ότι κλωνίζονται αυτά που πιστεύαμε ως σταθερές. Ζητήματα που θα θέλαμε να θεωρούνται αυτονόητα, όπως είναι η σωματική ασφάλεια και ακεραιότητα των ανθρώπων αλλά και η συναισθηματική ασφάλεια.
Η ανασφάλεια όμως μεταφέρεται, και επηρεάζει πρώτα απ´ όλα το άτομο, το εγώ, και τους ρόλους που φέρει.
…γονέας, παιδί, εργαζόμενος, φίλος σύντροφος…
Ο καθένας από την πλευρά του, ή και από πολλές μεριές ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει τις σταθερές που θα παρέχουν ασφάλεια στον εαυτό. Αυτά που υποστηρίζουν τις καθημερινές ενέργειες και όσα ενισχύουν την προσωπική ανάπτυξη, αυτοβελτίωση και τον αντίκτυπο που έχουν στους γύρω του.
Για να χτιστεί αυτή η γερή βάση, για να δυναμώσει και να θωρακιστεί ο εαυτός, παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, κάποιοι από αυτούς ορίζονται από εσωτερικές παρορμήσεις και κίνητρα και άλλοι είναι εξωτερικοί και συχνά μερικώς ή και μη ελεγχόμενοι..
Το άτομο ξεκινά να διαμορφώνει την εικόνα του εαυτού του απο την παιδική ηλικία. Σε αυτή τη διαδικασία συμβάλλουν οι εμπειρίες που αποκτά μέσα από τα βιώματα, τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με τους άλλους.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, για να βοηθήσουμε πρώτα τον εαυτό μας, στους ρόλους που έχουμε, αλλά και απέναντι στο παιδί, το οποίο εξαρτάται από τη φροντίδα των ενηλίκων;
Ο χρόνος που περνάμε  μόνοι  μας και οι στιγμές με τους άλλους μπορούν να ενισχύσουν την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Κάποιος χρόνος αφοσίωσης και ουσιαστικής επικοινωνίας, όπου θα εκφράσουμε όσα νιώθουμε, ευχάριστα ή δυσάρεστα μπορεί να μας βοηθήσει να ανασυγκροτηθούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητά μας και τις αξίες που επιθυμούμε να μεταφέρουμε στο οικογενειακό μας σύστημα.
Η αποσαφήνιση και διάρθρωση των προτεραιοτήτων μας, τι χρειάζεται να κάνουμε άμεσα, τι είναι αυτό που μπορεί να περιμένει, αφορά στην εργασία μας; τους ανθρώπους μας ή τον εαυτό μας; Δηλαδή ο βαθμός προσαρμοστικότητας και ευελιξίας που χαρακτηρίζει τη ζωή μας.
Τέλος, σε ποιο βαθμό αξιοποιούμε ευκαιρίες που δίνονται για ανανέωση ή και εξέλιξη; Αφορά στις αληθινές ευκαιρίες που προσφέρονται, αλλά και στον τρόπο που εμείς τις αντιμετωπίζουμε. Μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε και να τις ενσωματώσουμε στη ζωή μας; Για τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά μας λειτουργούμε ως πρότυπο, ας αναλογιστούμε την ευθύνη που φέρει αυτό στον τρόπο που μας παρατηρούν να αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας. Με θάρρος, με ανθεκτικότητα και υπευθυνότητα.

Ποιους ρόλους έχεις στη ζωή σου; Μπορείς να τους μετρήσεις; Ποιους θεωρείς πιο σημαντικούς; Ξεχωρίζεις κάποιον από αυτούς; Ποιος σε δυσκολεύει περισσότερο; Ποιος είναι ο πιο απαιτητικός; Μερικά ερωτήματα προς τον εαυτό μας…

Η ομάδα της KidIn the Field.