παιχνίδια με συλλογές αντικειμένων – KidIn the Field

KidIn the Field

παιχνίδια με συλλογές αντικειμένων

Τα αντικείμενα που συναντάμε παντού γύρω μας, τα πιο απλά, όπως ένα ρολό από χαρτί, τα φυσικά, όπως πέτρες και ξύλα, τα καθημερινά, όπως ένα κουτάλι, τα πιο πολύπλοκα, όπως ένα παζλ, μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για παιχνίδι, δημιουργία, εξερεύνηση και προβληματισμό. Μπορούν να είναι ο δίαυλος που θα ενώσει μικρούς και μεγάλους για να περάσουν χρόνο παρέα, να ανταλλάξουν ιδέες, να συνδεθούν και να βιώσουν συναισθήματα. Είναι το ερέθισμα που πυροδοτεί τις αισθήσεις, κομμάτια του κόσμου που βιώνουμε, ήδη από βρέφη. Μπορεί ακόμη να φέρουν συναισθήματα και εμπειρίες, με διαφορετική σημασία για τον καθένα.

«Συλλογή είναι η οργανωμένη συγκέντρωση επιλεγμένων υλικών στοιχείων της ανθρώπινης δραστηριότητας ή του φυσικού περιβάλλοντος που συνοδεύεται από σχετικές πληροφορίες. Ακόμη συλλογή είναι τα αντικείμενα, τα επιστημονικά δείγματα και έργα τέχνης που υπάρχουν σε ένα μουσείο, καθώς και κτίρια και χώροι»
(Ένωση Μουσείων Βρετανίας, 1998)

Πάρτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε εάν εσείς διατηρείτε κάποια συλλογή, ή αν έχετε φυλάξει κάποια από την παιδική σας ηλικία. Έχει το παιδί που φροντίζετε κάποια συλλογή (θα μπορούσε να είναι τα αυτοκινητάκια που αγαπούν τα παιδιά, ή τα λούτρινα κουκλάκια ή ένα κουτί γεμάτο σβούρες);

Εάν όχι σας δίνουμε παρακάτω κάποιες ιδέες για να διαμορφώσετε τις πρώτες συλλογές σας μαζί με το παιδί και τρόπους για να τις αξιοποιήσετε. Το καλοκαίρι που ίσως υπάρχει περισσότερος κοινός χρόνος με τα παιδιά είναι μια ευκαιρία για να το δοκιμάσετε!

  • Πέτρες, κοχύλια, βαζάκια με άμμο από διαφορετικές παραλίες ή από διαφορετικά σημεία της ίδιας παραλίας. Αλήθεια έχετε παρατηρήσει πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η μορφολογία του εδάφους ακόμη και στο ίδιο μέρος; Καλή αφορμή για εξερεύνηση, παρατήρηση, έρευνα και καταγραφή!
  • Ή μήπως μια συλλογή με φωτογραφίες του ίδιου αντικειμένου στα διαφορετικά σημεία που θα βρεθείτε, όπως το αγαπημένο κουκλάκι, το μπουκάλι του με το νερό, η εκείνο το κόκκινο φτυαράκι που κουβαλάτε σε κάθε εξόρμηση;
  • Δημιουργείστε κοινές συλλογές με το παιδί ή δοκιμάστε να φτιάξετε εσείς τη δικη σας. Είναι πολύ πιθανό να σας μιμηθεί. 
  • Φροντίστε να επιλέξετε ασφαλή αντικείμενα σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού. Αν το παιδί σας βάζει ακόμα αντικείμενα στο στόμα, επιλέξτε να συγκεντρώσετε αυτά που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μέρη τους που αποσπώνται και μπορεί να καταποθούν. Μια εύκολη ιδέα είναι να τοποθετήσετε τα αντικείμενα (πχ. πετρούλες ή κοχύλια, φύλλα ή ξυλαράκια) σε διάφανα δοχεία-μπουκάλια που δεν ανοίγουν. Κουνήστε το δοχείο για να ακούστε το διαφορετικό ήχο που κάνουν τα αντικείμενα μέσα σε αυτό. Κοιτάξτε στο φως τους διαφορετικούς χρωματισμούς. Αφήστε το παιδί να τα επεξεργαστεί με τον τρόπο που επιθυμεί, πάντα με την επίβλεψή σας.
  • Με μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να φτιάξετε μια πρώτη συλλογή από φυσικά αντικείμενα που μπορείτε να βρείτε εύκολα, όπως πέτρες, και να παίξετε με πολλούς τρόπους μαζί της. Φτιάχνοντας στοίβες, παρατηρώντας τις ομοιότητες και τις διαφορές. Μπορείτε να τις μετρήσετε. Ποια είναι η πιο μεγάλη, η πιο μικρή; Ποια είναι λεία και ποια άγρια; Εμπλουτίστε το λεξιλόγιο του παιδιού με επίθετα που τις περιγράφουν, παρατηρώντας τις. Καταγράψτε τα χαρακτηριστικά τους. Δοκιμάστε να τις κυλήσετε, να τις τοποθετήσετε σε διαφορετικά δοχεία, να τις χωρέσετε στην παλάμη ή να περπατήσετε πάνω τους. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε εργαλεία για να τις επεξεργαστείτε: μεγεθυντικούς φακούς, τσιμπίδες, πινέλα με νερό για να τις βάψετε και να δείτε τι θα συμβεί.
  • Ορίστε από κοινού με το παιδί τους κανόνες διαχείρισής των αντικειμένων της συλλογής. Τι μπορώ να κάνω και τι δεν μπορώ να κάνω με αυτά; Για παράδειγμα μπορώ να τα πιάνω, να τα μυρίζω αλλά δεν μπορώ να τα πετάω σε άλλους. Τοποθετήστε την σε ένα ένα σακουλάκι, ένα τσαντάκι ή ένα κουτί, ώστε να μπορείτε να τη μεταφέρετε. Μια συλλογή από πέτρες πιθανότατα να μη σταματήσει ποτέ να μεγαλώνει. Η φύση είναι πλούσια και ανεξάντλητη.

Μια συλλογή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ενεργοποίηση των συναισθημάτων και σύνδεσή σας με το παιδί. Φυλάσσοντας τη και επιστρέφοντας μετά από καιρό σε αυτή σίγουρα θα ξυπνήσουν μνήμες. Προσπαθήστε να θυμηθείτε που βρήκατε το τάδε αντικείμενο, τι κάνατε εκείνη τη μέρα, γιατί διαλέξατε αυτό το αντικείμενο και όχι κάποιο άλλο, για να το βάλετε στη συλλογή σας. Μιλήστε στα παιδιά για αυτά που αρέσουν σε εσάς, εκφραστείτε αυθόρμητα δείχνοντας τη χαρά σας ή ακόμη και τη λύπη σας για κάτι που ίσως χάσατε και ήταν σημαντικό. Δώστε φυσικά το χώρο στα ίδια να φτιάξουν τις δικές τους συλλογές και να τις επεξεργαστούν όπως επιθυμούν. Θυμίστε τους ότι είναι υπεύθυνα για αυτές. Με αυτό τον τρόπο τα βοηθάτε να εκφράσουν τη σκέψη τους και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, ενώ εσείς τα γνωρίζετε και ενισχύετε την αυτοπεποίθησή τους.

Καλή εξερεύνηση!

Η ομάδα της KidIn the Field.