Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Με το μωρό στο Μουσείο – KidIn the Field

KidIn the Field

Μουσείο, συλλογές, αντικείμενα…Πώς μπορώ να παίξω με όλα αυτά, παρέα με το μικρό μου;  Ελάτε να γνωρίσουμε τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, και παράλληλα να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιούμε αντικείμενα στο παιχνίδι μας με τα πολύ μικρά και λίγο πιο μεγάλα μωρά…και να διασκεδάζουμε παρέα, σε μια κοινή μουσειακή εμπειρία!

Η ομάδα KidIn the Field συνεργάζεται με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και προσφέρουν εκπαιδευτικές συναντήσεις για οικογένειες με βρέφη 3-12 μηνών και 12-24 μηνών.

Το παιχνίδι ξεκινά με αφορμή τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και τις πολλαπλές ευκαιρίες που προσφέρουν για εξερεύνηση. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να συνδεθείτε και να γνωρίσετε τις μοναδικές ικανότητες του μωρού σας. Είστε ο πρώτος συμπαίκτης του! Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενεργοποιούνται οι αισθήσεις μικρών και μεγάλων, μέσα από τα διαφορετικά ερεθίσματα που προσφέρει αυτή η πρώτη μουσειακή εμπειρία, και εσείς εξοικειώνεστε με το πώς να ανταποκρίνεστε στο παιχνίδι σας ένας προς έναν. 

Σε ποιους απευθύνεται: δύο ομάδες, βρέφη 3-12 μηνών και τον ενήλικα φροντιστή τους, και βρέφη 12-24 μηνών και τον ενήλικα φροντιστή τους

Διαγενεακά οφέλη:

Για τους ενήλικες:

 • ανακάλυψη εναλλακτικών τρόπων παιχνιδιού 
 • ενεργοποίηση της παρατηρητικότητά τους σε σχέση με το βρέφος
 • ενίσχυση του ρόλου τους απέναντι στο παιδί 
 • επαφή με χώρους πολιτισμού

Για τα παιδιά:

 • επαφή με νέα ερεθίσματα
 • κοινός χρόνος σε μια ομάδα ενηλίκων και παιδιών που δρουν στο εδώ και στο τώρα (mindful play)
 • πρώτες μουσειακές εμπειρίες
 • Κι αν το μωρό κοιμηθεί; κλαίει ή θέλει να φάει;

Όλες οι διαθέσεις είναι ευπρόσδεκτες στο παιχνίδι! Το μωρό καθοδηγεί τον τρόπο, την ένταση και τη διάρκεια. Μπορείτε να διακόψετε το παιχνίδι σας για να ταΐσετε το μωρό σας ή για να το καθησυχάσετε. Στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε στη δράση. Εάν το μωρό σας κοιμηθεί, εσείς συνεχίζετε τον πειραματισμό και την εξερεύνηση των αντικειμένων της συλλογής. Ο συντονιστής του προγράμματος θα σας υποστηρίξει για να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε τα αντικείμενα στο παιχνίδι, στην καθημερινότητά σας με το μωρό.

 • Το μωρό μου είναι 12 μηνών και λίγων ημερών, σε ποιο πρόγραμμα να δηλώσω συμμετοχή;

Οι δραστηριότητες και τα υλικά προσαρμόζονται σύμφωνα με την ηλικία των μικρών που συμμετέχουν. Από την παιδαγωγική ομάδα λαμβάνονται υπόψη τα αναπτυξιακά στάδια και η τάση των βρεφών να εξερευνούν τις ικανότητες τους και να οδηγούνται σε νέες κατακτήσεις. Τα μωρά που έχουν κλείσει ημερολογιακά τους 12 μήνες ζωής, συμμετέχουν στις ομάδες των 12-24 μηνών.

 • Μπορούν να συμμετέχουν και οι δύο γονείς ή τα μεγαλύτερα αδέρφια;

Το πρόγραμμα εστιάζει στη σύνδεση και αλληλεπίδραση του ενήλικα με το μωρό, ένας προς έναν. Σκεφτείτε το σαν έναν αποκλειστικό χρόνο με το μωρό σας. Θα λάβετε αρκετές ιδέες και προτάσεις παιχνιδιού στις οποίες μπορείτε να εντάξετε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μετά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

 • Ζητήματα υγιεινής

Τα αντικείμενα των συλλογών που θα αξιοποιηθούν στο παιχνίδι απολυμαίνονται με οικολογικά, φυσικά καθαριστικά πριν από κάθε πρόγραμμα. Στο χώρο τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των ατόμων. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φροντίζουν ζητήματα υγείας.    

 • Χρόνος προσέλευσης

Παρακαλούμε ελάτε στο χώρο 10’ νωρίτερα, ώστε να εξοικειωθείτε με το νέο περιβάλλον, να χαλαρώσετε και ξεκινήσει η δράση εγκαίρως.

 • Πώς διαφοροποιούνται οι συναντήσεις; γιατί να συμμετέχουμε σε περισσότερες από μια;

Το παιχνίδι κάθε φορά ξεκινά από μια διαφορετική συλλογή του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Θα εξερευνήσετε τις ποικίλες επιλογές που προσφέρουν τα αντικείμενα, με σκοπό να τα εντάξετε με ευφάνταστους τρόπους στο παιχνίδι σας με τα μωρά. Σε κάθε συνάντηση παράλληλα με τις  διαφορετικές συλλογές, εστιάζουμε σε μια περιοχή ανάπτυξης του παιδιού, δίνοντας συγκεκριμένες προτάσεις δράσης. Η συμμετοχή σε περισσότερες από μία συναντήσεις, εκτός από τα ποικίλα ερεθίσματα, συμβάλλει στην εξοικείωση με τις διαδικασίες και το χώρο, και κατ’ επέκταση την απελευθέρωση της επικοινωνίας και της ανακάλυψης.

 • Κάθε μήνα επαναλαμβάνονται θεματικές. Γιατί να ξαναέρθω;

Οι αλλαγές στις κατακτήσεις των παιδιών σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν με πολύ γοργό ρυθμό. Η χρονική απόσταση ενός μήνα μπορεί να διαφοροποιεί τον τρόπο που το παιδί παίζει, να έχει εξελίξει κάποια δεξιότητα, να έχει αποκτήσει κάποια καινούργια συνήθεια. Η επαφή με ένα οικείο περιβάλλον, και η επανάληψη των ερεθισμάτων μπορεί να ενισχύσει αυτές τις διαδικασίες, τη μάθηση και την ανάπτυξη των μωρών.

 • Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής μη ελληνόφωνων οικογενειών;

Υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή μικτών προγραμμάτων, με τη συμμετοχή οικογενειών που επικοινωνούν στην αγγλική και γερμανική γλώσσα παράλληλα με ελληνόφωνες οικογένειες.

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 60 λεπτά

Αριθμός συμμετεχόντων: ομάδες 8 οικογενειών

Ημερομηνίες διεξαγωγής:
για 3-12 μηνών:

 • Σάββατο 01/06 Συλλογή με ένα χρώμα
 • Σάββατο 08/06 Συλλογή με ήχους
 • Σάββατο 15/06 Συλλογή με μπάλες

για 12-24 μηνών:

 • Παρασκευή 31/05 Συλλογή με χρώμα
 • Παρασκευή 07/06 Συλλογή με ήχους
 • Κυριακή 16/06 Συλλογή με μπάλες

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στο +302103312996.